FOREDRAG

Asteroidernes dag 2019

Asteroidernes dag 2019

D. 25 juni 2019 kl. 17.00 inviterer Selskabet for Naturlærens Udbredelse til den årlige “Asteroidernes dag 2019” (Asteroid day) på Geologisk Museum i København.

Asteroidernes dag er en særlig FN mærkedag: en dag fuld af formidling & læring om vores plads i solsystemet, asteroider, potentielle nedslag og hvad vi kan lære om (og fra) disse enorme objekter fra rummet.

Vi kender i dag til knap en halv million asteroider i vores solsystem. Vi har fløjet forbi nogle få af dem og taget prøver af to af dem, snart tre. De findes i alle størrelser op til den største på godt 1000 km i diameter. Nogle består af løst sammenkittet materiale, mens andre er lavet af metal – men hvad ved vi egentlig om dem? Hvordan er de opstået, hvordan ser de ud – og skal vi være nervøse for om de rammer Jorden? Og hvad kan vi gøre for at forsvare os imod dem? Hvad er FN’s planer?

Til Asteroidernes dag 2019 kan du møde Line Drube og Henning Haack som holder to foredrag af 45 min varighed med mulighed for spørgsmål. I pausen vil der være forfriskninger. Line Drube vil fortælle om asteroider, faren for dem, hvordan de observeres og hvad vi kan gøre, når en asteroide er på vej imod jorden. Henning Haack vil fortælle om hvordan asteroiderne er blevet til og hvad vi kan lære af at studere dem. Han vil også vise nogen stumper af dem frem og fortælle om hvad der sker når de rammer Jorden, som det skete for (geologisk) nyligt i det nordligste Grønland.

Line Drube

Line Drube er Ph.D. i astrofysik. Fra 2012-18 var hun forsker og projektkoordinator af EU Kommissionens projekterne NEOShield og NEOShield-2 (www.neoshield.net) på det Tyske Rumfarts Center. Projekterne gik ud på, at finde ud af hvordan man kunne afværge en eventuel asteroide på vej imod jorden bl.a. ved at teste metoder for at ændre banen af asteroider. Hun var desuden medlem af FN’s Space Mission Planning Advisory Group og koordinator for dens arbejdsgrupper om de retslige problemstillinger ved asteroideforsvars missioner. Siden december 2018 har hun været projektkoordinator på DTU Space på ESA’s Swarm mission.

Henning Haack er geofysiker og har forsket i meteoritter i 25 år. Han har i en lang årrække desuden været ansvarlig for meteoritsamlingen på Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet. Mange vil kende ham, fordi han optræder i medierne, når der er nyheder om meteoritter. Han har deltaget i ekspeditioner til Antarktis og Grønland for at søge efter meteoritter. Desuden er han forfatter til en lang række videnskabelige og populærvidenskabelige artikler om meteoritter

Asteroid Day er et globalt foredragende støttet af FN med formål at informere om asteroider og inspirere nye generationer af forsker, ingeniører og ikke mindst politikere. https://asteroidday.org/

Infoboks:

Asteroidernes dag 2019

Dato: 25. Jun 2019
Tidspunkt: 17.00-19.00

Foredragsholder: Line Drube & Henning Haack
Institution:
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Øster Voldgade 5 - 7, 1350 København

Bemærkninger:
Ingen yderlige bemærkninger