FOREDRAG

De danske registre og biobanker

En guldgrube for dansk forskning: De danske registre og biobanker
Danmark er internationalt førende hvad angår registerforskning. Vi har nogle af verdens bedste og mest komplette registre, og det unikke cpr-nummersystem gør det muligt at følge en borger – og en patient – fra vugge til grav. Man kan trække data ud om en lang række forhold så som skolegang, uddannelse, familierelationer og demografiske forhold. Dertil kommer informationer omkring hvilke vaccinationer den enkelte har modtaget, bloddonationer, lægelig behandling og medicinforbrug samt hvilke sygdomme man udvikler.
Det seneste skud på stammen er opbygningen af Danmarks Nationale Biobank, der vil give dansk sundhedsvidenskabelig forskning et unikt overblik over og potentiel adgang til mere end 15 millioner biologiske prøver i eksisterende såvel som fremtidige samlinger. Initiativet vil muliggøre, at man kan sammenkoble information udtrukket fra biologiske prøver med informationen fra de danske registre, hvilket gør initiativet til en enestående ressource til stor gavn for dansk forskning.
I foredraget vil Mads Melbye præsentere nogle af de mange muligheder dette område af dansk forskning repræsenterer med eksempler fra deres forskning og samtidigt give en gennemgang af initiativet Danmarks Nationale Biobank, der officielt åbner den 21 marts i år.

Infoboks:

De danske registre og biobanker

Dato: 20. Feb 2012
Tidspunkt: 19:30:00

Foredragsholder: professor, dr.med. Mads Melbye
Institution: Statens Seruminstitut
Mailadresse: MME@ssi.dk

Foredraget afholdes: Geologisk Museum

Bemærkninger: