FOREDRAG

Fra Ørsted til Higgs

Fra Ørsted til Higgs

H.C. Ørsteds epokegørende opdagelse af sammenhængen mellem elektrisk strøm og magnetisme var startskuddet til en lang række andre opdagelser, der beskriver relationerne mellem elektriske og magnetiske felter, og elektriskladning og elektrisk strøm.

Maxwell samlede det hele i én samlet matematisk beskrivelse, som når denkrydres med den specielle relativitetsteori og kvantemekanik bliver til teorien om de elektrosvage kræfter.

Først næsten 200 år efter Ørsteds opdagelse kunne man i 2012 med opdagelsen af Higgs-partiklen endeligt bekræfte den elektrosvage teori, der samler tre af naturens fire fundamentalekræfter, elektromagnetismen, den svage og den stærke kernekraft, under ét i Standardmodellen.

Gravitationskraften mangler stadig at blive forenet med de øvrige kræfter, i en teori om alting. Foredraget gennemgår denne fantastiske udvikling og ser lidt ud i fremtiden

Køb billet her: https://www.rundetaarn.dk/vare/oersted-23-9/

Infoboks:

Fra Ørsted til Higgs

Dato: 23. Sep 2020
Tidspunkt: 19:00-20:00

Foredragsholder: Professor John Renner Hansen
Institution: Københavns Universitet
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Rundetaarns Bibliotekssal adgang v. Købmagergade 52, Kbh K

Bemærkninger:
Foredraget finder sted i Bibliotekssalen, hvor man også kan se vores udstilling "H. C. Ørsted på ny - Skønheden i naturen". Foredraget er gratis, men man skal betale entre til Rundetårn.