Videnskabelig forskning afføder konkrete ændringer i vores hverdag. Vær med, når overlæge og professor i medicin og teknologi Liselotte Højgaard til dette foredrag går helt tæt på hvordan Nobelprisvinderne Hevesy, Bohr og Krogh skabte grundlaget for den nuklearmedicinske teknik, der i dag har stor betydning for patienter over hele verden.
Opdagelser gjort af forskere i København for 100 år siden er et vigtigt grundlag for nutidens nuklearmedicin, der benyttes til diagnostik og behandling af millioner af patienter på hospitaler verden over.
Niels Bohr udviklede atommodellen i Manchester i 1913, hvor han mødte kemikeren George de Hevesy, der opdagede anvendelsen af radioaktive indikatorer. Hevesy forskede hos Bohr i København, og udviklede indikatorteknikken til biologisk forskning og nuklearmedicin. Hevesy modtog Nobelprisen i kemi i 1943 for opdagelsen.
Nuklearmedicin benytter Hevesys princip – patienten får et sporstof og bliver skannet i en PET eller SPECT-skanner, hvor man kan se fordelingen af sporstof i kroppen. Diagnostikken benyttes ved kræft, hjerte- og hjernesygdomme hos børn og voksne, og til forskning.
Taler: Professor dr.med. Liselotte Højgaard, Rigshospitalet, KU og DTU.