FOREDRAG

Videnskaben bag smagen som drivkraft i den grønne omstilling

Videnskaben bag smagen som drivkraft i den grønne omstilling

Vi skal spise mindre kød og mere grønt. Hvad enten begrundelsen herfor er sundhed, bæredygtighed eller klimahensyn, er problemet, at det grønne mangler de grundsmage, især umami, som vi evolutionært er betinget til at eftertragte. Vi er altså oppe imod planternes fundamentale biologi og human evolution, når vi skal spise mere grønt. Spørgsmålet er derfor, hvordan vi kan lave så velsmagende mad af grønt, at vi i længden kan holde ud at spise mere og mere forskelligt grønt. På basis af videnskaben bag smagen vil jeg komme med et par bud som svar herpå og vil med mine eksempler fremhæve, at fødevarer fra havet må spille en vigtig rolle i den grønne omstilling.

Foredraget bygger på bøgerne:
Grønt med umami og velsmag: Håndværk, viden og opskrifter (K. Styrbæk & O. G. Mouritsen) Gyldendal, København (2020).
Tag smagen med på råd: Om kostråd og den grønne omstilling (O. G. Mouritsen & K. Styrbæk) SMAG #13 (2021) [Kan downloades gratis fra www.smagforlivet.dk]

Infoboks:

Videnskaben bag smagen som drivkraft i den grønne omstilling

Dato: 27. Feb 2023
Tidspunkt: 19:30-22:00

Foredragsholder: Professor Ole G. Mouritsen
Institution: Institut for Fødevarevidenskab, KU
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Bemærkninger:
Bemærk at man ikke må parkere foran hovedindgangen til Universitetsparken 5. Man kan parkere mellem H.C. Ørsted Bygningen og August Krogh Bygningen, på den lidt interimistiske parkeringsplads lige ved siden af nybyggeriet, men det kræver en særlig P-tilladelse. P-tilladelse kan hentes hos SNUs repræsentant ved hovedindgangen til Universitetsparken 5 mellem kl. 18:45 - 19:15 og skal udfyldes med bilnummer og dato og placeres i forruden. Der kan parkeres med Easypark langs med Nørre Allé. Der er god offentlig transport til Universitetsparken, busserne 184, 185 og 150S har alle stoppested ved Universitetsparken, og bus 6A har stoppested i nærheden.