NYHEDER

H. C. Ørsted Guldmedalje overrakt for første gang i 30 år

H. C. Ørsted Guldmedalje overrakt for første gang i 30 år

Fra venstre: Præsident for Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen, Hendes Majestæt Dronningen, prismodtager professor Karl Anker Jørgensen og præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse Dorte Olesen. Foto af Lars Svankjær
Fra venstre: Ørsteds strategi og kommunikationsdirektør Jakob Askou Bøss, Hendes Majestæt Dronningen, prismodtager professor Karl Anker Jørgensen, præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse Dorte Olesen, præsident for Videnskabernes Selskab Mogens Høgh Jensen og bestyrelsesformand for Carlsbergs Mindelegat Flemming Besenbacher. Foto af Lars Svankjær
Hendes Majestæt Dronningen ankommer. Foto af Lars Svankjær

For første gang i 30 år uddeles H.C. Ørsted Medaljen i guld. Den udvalgte modtager, som med medaljen kommer i meget fint forskningsselskab, er kemiprofessor Karl Anker Jørgensen fra Aarhus Universitet. Han modtager den for sin internationalt banebrydende forskning inden for katalytisk kemi og sine fremragende evner til at formidle videnskabelige resultater til et bredere publikum i fuld overensstemmelse med H.C. Ørsteds egne visioner f.eks. gennem oprettelsen af Selskabet for Naturlærens Udbredelse i 1824.

Guldmedaljen og rejselegatet på 75.000 kr. til Karl Anker Jørgensen er blevet muliggjort på baggrund af støtte fra energiselskabet Ørsted.

Karl Anker Jørgensens forskningsfelt er asymmetrisk katalyse. Med udgangspunkt i naturens kemi har han udviklet katalysatorer der kan styre den tredimensionale dannelse og opbygning af molekyler, der forekommer som spejlbilleder af hinanden, så for eksempel kun ét af spejlbilledmolekylerne dannes. I levende organismer forekommer kun én spejlbilledform af et givent molekyle, så forskningen i dannelsen af disse molekyler rækker langt ud over kemien til mennesker, dyr og planter og er grundlaget for alt levende. Karl Anker Jørgensens forskning har blandt andet fundet industriel anvendelse til fremstilling af medicinalprodukter under mere bæredygtige betingelser.

Guldmedaljen og prisen blev overrakt af Hendes Majestæt Dronningen i det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab den 16. oktober 2019.

H.C. Ørsted Medaljen i guld gives for fremragende videnskabelige arbejder inden for fysikkens og kemiens områder. Medaljen uddeles kun sjældent. Senest blev den i 1989 uddelt til professor Thor A. Bak. Den første modtager var pHskalaens opfinder, professor S.P.L. Sørensen i 1909. I alt er den indtil nu uddelt 17 gange på 110 år, og blandt modtagerne er også to Nobelpristagere, Niels Bohr (1924) og Aage Bohr (1970).