Fra Forsker til Folk

Fra 17. august til 20. oktober markerer Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) sit 200-års jubilæum. Det sker i Rundetaarn med en udstilling om forskningens betydning for vores hverdag, særlige skoleforløb for naturfagene og en række foredrag med talere fra videnskabens verden – heriblandt astrofysiker Anja C. Andersen, professor dr.med. Liselotte Højgaard og museumsinspektør ved Steno Museet, Hans Buhl.

Flere store forskere og formidlere har stået i spidsen for SNU gennem tiden, heriblandt H.C. Ørsted selv, havforskeren Martin Knudsen, fysikeren Niels Bohr og astrofysikeren Anja C. Andersen, der i dag er selskabets præsident. 

Fra forsker til folk

Med udgangspunkt i fem danske videnskabspersoner viser jubilæumsudstillingen “Fra forsker til folk” hvordan forskning har skabt konkrete ændringer i vores hverdag – fra Ørsteds opdagelse af elektromagnetisme, der gav os elektricitet overalt i samfundet og muliggør vindmøller og elbiler, til Niels Bohrs atommodel, der har ført til nye diagnosemetoder, atomkraft og vores moderne elektronik.

De fem personer, der sættes særligt fokus på er:

  • H.C. Ørsted: Elektromagnetismen
  • Martin Knudsen: Havstrømme
  • S.P.L. Sørensen: pH-skalaen
  • Niels Bohr: Atommodel
  • Kirstine Meyer: Elevforsøg

Foredragsprogram

Udstillingen ledsages af en række foredrag i Rundetaarns Bibliotekssal:

19. august kl. 20 – Liselotte Højgaard: Fra fortidens forskere til nutidens nuklearmedicin

26. august kl. 20 – Anja C. Andersen: Fra Ole Rømer til Andreas Mogensen

2. september kl. 20 – Hans Buhl: Poulsen, Pedersen og buesenderen 

9. september kl. 20 – Asbjørn Drachmann: Kvantecomputing

16. september kl. 20 – Jørgen Schou: Martin Knudsen – Danmarks pioner i vakuumfysik

23. september kl. 20 – Karl Anker Jørgensen: Livets Naturlige Drejning – og hvorfor Rundetaarns Sneglegang går højre om

7. oktober kl. 20 – Morten Meldal: Alt omkring os er kemi

Billetter til foredragene vil blive sat til salg via Rundetaarns hjemmeside. Bemærk at man som medlem af SNU får en særlig rabat. Rabatkoden er sendt til medlemmer via mail. Har man ikke modtaget rabatkoden, kan man kontakte SNUs sekretariat på snu@snu.dk – Bemærk at dette skal gøres FØR man køber billet for at få rabat.

For skoler: Book et klassebesøg i udstillingen

Skole- og gymnasieklasser har mulighed for at booke et særligt forløb i udstillingen, der henvender sig til naturfagene i 7.–9. klasse samt 1.–3.g.
Klasserne opdeles i hold, vises rundt i udstillingen, deltager i fysikforsøg og løser opgaver, der er udviklet til at dække dele af det almindelige pensum.

Pladser kan bookes her.

Udstillingen er støttet af Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, William Demant Fonden, Augustinus Fonden, Thomas B. Thriges Fond, Ellehammerfonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Knud Højgaards Fond og Torkil Holms Fond, TICRA Fond samt Carlsbergfondet.