NYHEDER

Professor Anja C. Andersen går i H.C. Ørsteds fodspor og bliver præsident 

Professor Anja C. Andersen går i H.C. Ørsteds fodspor og bliver præsident 

Professor Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet udnævnes til den 14. præsident for Selskabet for Naturlærens Udbredelse. Hun tiltrådte posten den 1. juli 2022. 

Anja C. Andersen er astrofysiker og en af landets fremmeste formidlere af naturvidenskab. Hun har bl.a. modtaget Rosenkjær prisen fra DR samt H.C. Ørsted medaljen i sølv.

Professor Dorte Olesen, der har været præsident siden 1989, glæder sig over at give stafetten videre til en så stærk profil som Anja C. Andersen.

Hun siger:
”I en tid, hvor der kan være forvirring om, hvad der er fake news, hvad der er synspunkter og hvad der er videnskab, er det vigtigere end nogensinde, at fremragende forskere og forskningsformidlere optræder offentligt. Anja C. Andersen er en kapacitet og et fyrtårn, der kan synliggøre SNUs seriøse formidling.”

Dorte Olesen fortsætter som medlem af SNUs direktion.  

SNU blev vigtig for ølbrygning 

H.C. Ørsteds hensigt med at oprette SNU var at højne forståelsen for de grundlæggende naturlove og sammenhængen i naturen. Samtidig ønskede han at gøre erhvervsfolk opmærksomme på naturvidenskab, så de kunne udnytte nye fremskridt i deres produktion. Det lykkedes allerede i hans tid, idet forelæsninger bl.a. åbnede brygger Jacobsens øjne for den videnskab, der lå bag gæringsprocesser, og dermed gjorde det muligt for Carlsberg at udvikle sin produktion på videnskabelig baggrund. Den landvinding har haft stor betydning for ølbrygningen og et af Danmarks industriikoner. 

Selskabet for Naturlærens udbredelse spillede også en stor rolle ved dannelsen af Polyteknisk Læreanstalt (i dag DTU) i 1829. H.C. Ørsted var første rektor for læreanstalten.

Guld, sølv- og bronzemedaljer

SNU har udviklet sig. Det seneste store initiativ har været udstillingen ”H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen”. Den blev i 2020 vist i Rundetaarn og på Syddansk Universitetsbibliotek og i 2021 hos Steno Museet i Aarhus. Udstillingen er lige nu opstillet hos energiselskabet Ørsted i Gentofte. 

SNU står fortsat hvert år for mange offentlige forelæsninger med de ypperste videnskabsfolk inden for fysik og kemi. En del af foredragene kan også ses på Youtube. SNU uddeler guld-, sølv- og bronzemedaljer til videnskabsfolk og videnskabsformidlere på højeste niveau. De seneste år har eksempelvis kemi-professor Karl Anker Jørgensen samt professor i kvantemekanik Charles Marcus modtaget den meget sjældne H.C. Ørsted guldmedalje. Selskabet fylder 200 år i 2024, og det bliver en vigtig rolle for den ny præsident at stå for den fejring, hvor det forventes at uddele en ny guldmedalje. 

”I dag arbejder selskabet fortsat med at formidle sammenhænge i naturen og de grundlæggende naturlove, og vi har fået mere vægt på bæredygtighed og økosystemer. Der er i høj grad behov for begavet formidling om selve forskningens proces og forskellen på videnskab og holdning. Her har Anja en klar force, og det er en stor glæde at byde hende velkommen som ny præsident i SNU,” siger Dorte Olesen.

Siden Ørsteds tid har Selskabet haft i alt 13 præsidenter, heriblandt Niels Bohr fra 1939-1962. Den seneste præsident er Dorte Olesen, som var både den første matematiker og den første kvinde på posten. Hun er i offentligheden mest er kendt for at være først med at bringe internettet ud til almindelige danske PC-brugere i begyndelsen af 1990’erne igennem sit virke som direktør for UNI-C, Danmarks IT-center for Uddannelse og Forskning. 

Fotograf Mette Holbæk

Blå Bog Anja C. Andersen

Astrofysiker og professor for offentlighedens forståelse for Naturvidenskab og Teknologi ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Desuden ivrig foredragsholder og forfatter til en lang række populærvidenskabelige bøger for både børn og voksne.

Uddannelse: Kandidat i astronomi og fysik fra KU i 1995. Blev i 1999 ph.d. i astrofysik samme sted.

Karriere: Efter en række korte forskeransættelser ved Uppsala Universitet i Sverige, Astronomisk Observatorium på KU og Nordisk Institut for Teoretisk Fysik, blev hun i 2005 lektor ved Niels Bohr Institutet og fra 2017 professor.

Andet: Anja C. Andersen har modtaget en lang række priser for sin forskning og formidling, bl.a. EUs Descartes Pris 2005, DRs Rosenkjærpris 2006, UNESCOs Lysets år formidlngspris 2015, Dansk Forfatter Forenings Faglitterærepris 2017, Ebbe Muncks Hæderspris 2018, H.C. Ørstedprisen 2021.

Download den officielle pressemeddelelse her.