NYHEDER

Udstilling om H. C. Ørsted i Rundetårn

Udstilling om H. C. Ørsted i Rundetårn

H.C. ØRSTED PÅ NY – SKØNHEDEN I NATUREN

Den 21. juli 1820 offentliggjorde H.C. Ørsted sin opdagelse af, at en elektrisk strøm påvirker en magnetnål. Opdagelsen gjorde ham verdensberømt og gav startskuddet til en rivende global samfundsudvikling. 200-året for denne epokegørende opdagelse markeres med en udstilling i Rundetårn, som dykker ned i historien om videnskabsmanden og kulturpersonligheden Ørsted: Hvem han var, hvad han opdagede, hvad elektromagnetismen har betydet for udviklingen af vores samfund og hvad vi kan forestille os om elektricitet i fremtiden

Udstillingen tager sit navn fra H. C. Ørsteds natursyn og filosofi om skønheden og sammenhængen i naturen – som både hans arbejde med klangfigurer og samspillet mellem elektricitet og magnetisme illustrerer. Opdagelsen af elektromagnetismen for 200 år siden er udstillingens fokus, men den handler også om Ørsteds opdagelser i kemi, farmaci , geomagnetisme og nordlys, hans naturfilosofi, hans store formidlingsarbejde og de 2000 nye ord, hans skabte for bedre at kunne formidle naturvidenskab. Udstillingen belyser også H. C. Andersens eventyr på en ny måde, de var i flere tilfælde inspireret af hans ven og mentor Ørsted. Man kan godt blive lidt forpustet, både når man ser den kolossale betydning som elektromagnetismen har haft for det moderne samfund, og når man kommer tæt på personen Ørsted og hans liv.

Udstillingen foregår i Rundetårns smukke Bibliotekssal, hvor Universitetsbiblioteket lå i Ørsteds tid. Udstillingen folder sig ud i 12 temaer: Opdagelsen af elektromagnetismen, Aluminium – Ørsted som kemiker, Geomagnetisme og nordlys, Ørsted som farmaceut, Ørsteds natursyn og livsfilosofi, H.C. Ørsted og H.C. Andersen, Ørsted som formidler og organisator, Ørsted som sprogfornyer, Hæder og anerkendelse, Afledte forskningsaktiviteter og teknologiudvikling, Elektricitet i dag og Elektricitet i fremtiden. Hans mange nye ord binder udstillingen sammen, og det hele forankres i en ”H.C. Ørsted stue” med møbler og andre genstande fra hans hjem og laboratorium og en tidslinje med hans lange, aktive liv og opdagelser.

Blandt genstandene vises H.C. Ørsteds forsøgsopstilling og flere af hans apparater samt en række originalgenstande fra SNUs store samling af Ørsted effekter, som siden midten af 1980erne har været opbevaret på Teknisk Museum i Helsingør. Man vil også kunne se Ørsted-satellitten og høre om den betydning, Ørsteds forelæsninger i SNU fik for dansk ølbrygning.

Udstillingen kan opleves: 1. juli til 27. september 2020
Rundetårn
Købmagergade 52A
1150 København K.


Åbent alle dage kl. 10-20 Entré: 40 kroner for voksne og 10 kroner for børn (5-15 år). Med regeringens kulturpakke er der halv pris henover sommeren, så kun 20 kr for voksne og 5 kr for børn.

H.C. ØRSTED PÅ NY – SKØNHEDEN I NATUREN er en del af HCØ2020, den nationale fejring af200 året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, der markerer bådeelektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund. Læs mere på hco2020.dk.

Støttet af: Otto Mønsteds Fond, Industriens Fond, William Demant Fonden, COWIfonden, Thomas B. Thriges fond, Povl M. Assens Fond og Energiselskabet Ørsted – og med velvillig assistance fra Danmarks Meteorologiske Institut, Danmarks Tekniske Museum, DTU Teknologihistorie, Steno Museet, Skolebutik, Skramloteket, Solarmax.no, Kalima, Danmarks Fysik- og Kemilærerforening, Farmacihistorisk Samling, Farmakognostisk Samling , Hauchs Physiske Cabinet, Videnskabernes Selskab, Husbryggeriet Jacobsen og H.C. Andersen Centret.