LECTURES

Jagten på biosignaturer på Mars – Hvad vi har lært de første par år med Perseverance

Jagten på biosignaturer på Mars – Hvad vi har lært de første par år med Perseverance

Tidligere rovere har fokuseret på at undersøge hvorvidt miljøet på Mars har kunnet understøtte eksistensen af liv på den røde planet. Med succes har de alle, og især Curiosity, fastlagt at forholdene på Mars engang var gunstige for liv. Med den seneste rover, Perseverance, er fokus skiftet til direkte at søge efter tegn på forhistorisk liv, såkaldte biosignaturer, hvis historie er gemt i stenene og geologien på Mars. En specifikt udvalg af instrumenter blev udviklet til dette formål, heriblandt PIXL, som DTU Space har leveret kritisk udstyr til. Resultaterne fra dette instrument har været afgørende for vores forståelse af forholdene i Jezero krateret, som Perseverance er i færd med at studere. Dette foredrag vil give baggrund for hele missionen, hvad instrumentet PIXL er designet til at måle, samt give et indblik i hvad vi har lært gennem de første 2 år på Mars.

Bemærk at der efter foredraget er uddeling af H.C. Ørsted Medaljen til en inspirerende gymnasielærer med reception. Alle er meget velkomne.

Info box:

Jagten på biosignaturer på Mars – Hvad vi har lært de første par år med Perseverance

Dato: 4. Dec 2023
Tidspunkt: 19:30-20:45

Foredragsholder: Professor David Arge Klevang Pedersen
Institution: DTU Space
Address:

The lecture will be held: Auditorium 1, H.C. Ørsted Building, Universitetsparken 5, 2100 Copenhagen Ø

Comments:
Bemærk at man ikke må parkere foran hovedindgangen til Universitetsparken 5. Man kan parkere ved August Krogh Bygningen, og på Ole Maaløes Vej 5, men det kræver en særlig P-tilladelse. P-tilladelse kan hentes hos SNUs repræsentant ved hovedindgangen til Universitetsparken 5 mellem kl. 18:45 - 19:15 og skal udfyldes med bilnummer og dato og placeres i forruden. Der kan parkeres med Easypark langs med Nørre Allé. Der er god offentlig transport til Universitetsparken, busserne 184, 185 og 150S har alle stoppested ved Universitetsparken, og bus 6A har stoppested i nærheden.