FOREDRAG

Aerosoler i jordens atmosfære: Fra havoverflade til skyer og klima

Aerosoler i jordens atmosfære: Fra havoverflade til skyer og klima

Aerosoler findes overalt i jordens atmosfære. Det er små partikler med diametre på nano- til mikrometer omgivet af luft. Vi indånder dem i hvert eneste åndedræt, og de kan påvirke vores helbred. Aerosoler påvirker også jordens klima. Dette sker ved direkte vekselvirkning med solens stråler og ved at aerosolerne påvirker dannelsen af skyer og skyerens optiske egenskaber og levetid.

Aerosoler i atmosfæren kommer for eksempel som skumsprøjt, når bølger brydes på havets overflade. De kommer også fra menneskeskabte kilder, som for eksempel forbrændingsprocesser og de dannes i selve atmosfæren ved såkaldt nukleation.   I foredraget vil jeg præsentere resultater fra laboratorieforsøg, som undersøger, hvordan atmosfæriske aerosoler dannes og jeg vil diskutere aerosolers kemiske og fysiske egenskaber og fascinerende rolle i dannelsen af skydråber og iskrystaller.

Diskussionen efter foredraget vil være lidt kortere end normalt, da det er en del af en Kirstine Meyer Aften, hvor der efter foredraget vil blive uddelt Kirstine Meyer Mindelegat til en lovende ung forsker, som også vil holde et kort foredrag om sin forskning. Merete Bilde var selv modtager af Kirstine Meyers Mindelegat i 2001.

Infoboks:

Aerosoler i jordens atmosfære: Fra havoverflade til skyer og klima

Dato: 23. Oct 2023
Tidspunkt: 19:30-20:30

Foredragsholder: Professor Merete Bilde
Institution: Aarhus Universitet
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Bemærkninger:
Bemærk at man ikke må parkere foran hovedindgangen til Universitetsparken 5. Man kan parkere ved August Krogh Bygningen, og på Ole Maaløes Vej 5, men det kræver en særlig P-tilladelse. P-tilladelse kan hentes hos SNUs repræsentant ved hovedindgangen til Universitetsparken 5 mellem kl. 18:45 - 19:15 og skal udfyldes med bilnummer og dato og placeres i forruden. Der kan parkeres med Easypark langs med Nørre Allé. Der er god offentlig transport til Universitetsparken, busserne 184, 185 og 150S har alle stoppested ved Universitetsparken, og bus 6A har stoppested i nærheden.