FOREDRAG

Bioaktive stoffer i broccoli og raps

Planter er syntesekemikere par excellence. Min forskning har som mål at forstå hvordan planter organiserer deres syntese og transport af naturstoffer. Jeg har især fokus på glucosinolater, også kaldet sennepsolieglucosider, som findes i planter af korsblomstfamilien, som omfatter olieafgrøden raps, grøntsager som kål og broccoli, samt ukrudtsplanten gåsemad (Arabidopsis thaliana). Sidstnævnte har status som modelplante. Planterne bruger glucosinolater som forsvar mod insekter og mikroorganismer. Glucosinolater er relevante for mennesker på grund af deres kræftforebyggende egenskaber, deres potentiale som biopesticider, og som aromastoffer f.eks. den skarpe smag i wasabi. Jeg vil fortælle om mit arbejde med dels at producere de sunde glucosinolater i mikroorganismer og dels at fjerne uønskede glucosinolater fra rapskagen.

Infoboks:

Bioaktive stoffer i broccoli og raps

Dato: 14. Sep 2015
Tidspunkt: 19:30:00

Foredragsholder: Professor Barbara Ann Halkier
Institution: DynaMo, Københavns Universitet
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Geologisk Museum

Bemærkninger: