NYHEDER

I Nobelpristageres fodspor – uddeling af Kirstine Meyers Mindelegat 2024 til ung forsker

I Nobelpristageres fodspor – uddeling af Kirstine Meyers Mindelegat 2024 til ung forsker

Mandag den 7. oktober kl. 19:00 byder Selskabet for Naturlærens Udbredelse velkommen til en festlig Kirstine Meyer aften i Rundetaarn, hvor man vil kunne se udstillingen ”Fra Forsker til Folk”, som har en særlig Kirstine Meyer afdeling, høre foredrag af Danmarks nyeste Nobelpristager, Morten Meldal, være med til uddeling af det prestigefyldte Kirstine Meyers Mindelegat til en ung forsker, Robert Burklund fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, og være med til uddeling af en H.C. Ørsted Medalje i bronze til en hovedkraft bag udstillingen, direktør, ph.d. Gregers Mogensen.

Blandt legatets tidligere modtagere er 2022 Nobelpristager i kemi, Morten Meldal, klimaforsker Merete Bilde, astrofysiker Anja C. Andersen, iskerneforsker Dorthe Dahl-Jensen samt 1975 Nobelpristageren Aage Bohr.

Overrækkelsen af Kirstine Meyers Mindelegat foretages af Morten Meldal.

Carlsbergs Mindelegat for Brygger J.C. Jacobsen støtter uddelingen af legatet her i 2024, og udstillingen og eventen støttes af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Ellehammerfonden, Knud Højgaards Fond, Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond og William Demant Fonden.

Ved eventen den 7. oktober holder professor Morten Meldal først et foredrag med titlen ”Alting er kemi”, og derefter taler årets modtager om sin egen spændende forskning i geometri i 10-15 minutter. Sidst på programmet overrækkes H.C. Ørsted medaljen i bronze til Gregers Mogensen. Arrangementet afsluttes med en reception, hvor man kan se mere af udstillingen.

SNUs præsident, Anja C. Andersen, siger: ”Kirstine Meyer var Danmarks første kvindelige dr.phil. i fysik og fik gennem lærebøger og sin fysikhistoriske forskning stor betydning for, at kendskabet til Ole Rømers og H.C. Ørsteds originale arbejder ikke gik tabt. Alt dette kan man se mere om på udstillingen i Rundetaarn.

Kirstine Meyer Mindelegatets modtagere gennem tiden har alle har sat deres tydelige præg på deres forskningsfelt. Det er en stor fornøjelse igen i år at kunne give legatet til et usædvanligt talent, og at det kan foregå ved en event hvor deltagerne også kan blive meget klogere på Kirstine Meyers usædvanlige livsbane og hendes betydning for skoleundervisningen i fysik her i Danmark”

Robert Burklund fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet forsker i homotopiteori, dvs hvordan man kan forstå algebraiske og geometriske objekter ved at undersøge hvordan de opfører sig under deformation. Ethvert system der optræder i videnskaberne, som kan beskrives ved ligninger, kan opfattes som et geometrisk objekt, hvor mange egenskaber viser sig at være uændrede under deformation. Homotopiteori giver derved en metode til at klassificere en lang række systemer som tillader en matematisk beskrivelse, uanset om selve systemet kommer fra kemi, biologi, økonomi, eller noget helt fjerde. Robert Burklund er en ung stjerne indenfor dette område. Han fik sin PhD fra MIT i 2022, og blev efter to år som National Science Foundation postdoc i København ansat som lektor i 2024. Han har allerede produceret en række store forskningsmæssige gennembrud der er udkommet i absolutte toptidsskrifter indenfor matematikken som Annals of Mathematics og Acta Mathematica.

Gregers Mogensen er elektroingeniør og ph.d. fra DTU og har efter en lang og succesrig karriere i dansk erhvervsliv, bl.a. som teknisk direktør i TeleDanmark, siden 2018 ydet en helt ekstraordinær indsats for at formidle betydningen af de gennembrud, som H.C. Ørsted og andre fremtrædende danske forskere indenfor naturvidenskab har gjort gennem de sidste 200 år. Det har resulteret i nogle flotte udstillinger, den første blev vist både i Rundetaarn, på Syddansk Universitetsbibliotek, Steno Museet og hos energiselskabet Ørsted i Gentofte i perioden 1. juli 2020- 30. juni 2023, og nummer to har nu været i gang i Rundetaarn siden 17. august 2024.

Arrangementet holdes i Bibliotekssalen i Rundetaarn, Købmagergade 52A, 1150 København.

Dørene åbner kl. 18:30.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til direktionsmedlem i SNU, dr.scient. Dorte Olesen, tlf.: 29 92 63 00 – eller på mail snu@snu.dk.

Om Kirstine Meyers Legat:

Kirstine Meyer legatets blev stiftet i 1942 som ”Lektor, dr.phil., Fru Kirstine Meyer, f. Bjerrums Mindelegat” af en kreds af kollegaer, som ønskede at ”sætte et minde om hende, som kunne bringe vidnesbyrd til kommende tider om den beundring, højagtelse og hengivenhed, som samtidige nærede for hende”. Blandt legatets stiftere var kollegaerne Niels og Olaf Bjerrum og studiekammeraten Hanna Adler, der sammen med Kirstine Meyer i 1892 som de første kvinder var blevet magister i fysik, og Niels Bohr signerede vedtægten på vegne af Selskabet for Naturlærens Udbredelse. Kirstine Meyer modtog Videnskabernes Selskabs guldmedalje i 1899 og blev Danmarks første kvindelige dr.phil. i fysik i 1909. Gennem hele sit liv var hun engageret i skolelovgivning, og hun havde en afgørende indflydelse på udformningen af kemi- og fysikundervisningen i gymnasiet.

Legatet skal ifølge vedtægten gives til ”unge lovende danske Studerende eller Kandidater til Fremme af deres Uddannelse eller deres Forskning paa Naturlærens Omraade” og er senest uddelt i 2023.

Man kan også læse mere om legatet og dets modtagere her

Om Carlsbergs Mindelegat for Brygger J. C. Jacobsen:

Carlsbergfondet stiftede den 1. oktober 1938 Carlsbergs Mindelegat for Brygger J. C. Jacobsen. Med udgangspunkt i fundatsen støtter Carlsbergs Mindelegat større og mindre projekter, der bidrager til at formidle og fremme forståelsen for grundvidenskaben og dens betydning i samfundet.

Om H.C. Ørsted Medaljen:

H.C. Ørsted Medaljen blev indstiftet i 1908 og første gang uddelt i guld i 1909. Den er siden blevet uddelt i både guld, sølv og bronze til personer, der har gjort en stor indsats enten inden for naturvidenskabelig forskning eller inden for formidling af sådan forskning.

Pressemeddelelsen kan downloades som pdf her