FOREDRAG

Biologi i Rummet

Biologi i Rummet

Det er snart 50 år siden det første menneske satte fod på Månen, hvordan kan det være at vi endnu ikke har sat mennesker på Mars?! Det skyldes at det er meget risikabelt og meget dyrt: Mars er over 7 måneders rumrejse væk og alt hvad astronauterne skal bruge skal medbringes fra Jorden. Det gør at raketten bliver meget tung! Vægt er lig med penge og derfor er omkostningerne ved en bemandet mission til Mars på nuværende tidspunkt alt for høje. Der forskes derfor I hvordan man kan medbringe så lidt gods som muligt og hvordan astronauterne kan blive selvforsynende på Mars. En grundsten i denne forskning er hvordan man kan bruge biologi i Rummet!

Christina Toldbo er uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Instituttet i København. Hun har speciale i menneskelig udforskning af rummet og kolonisering af Månen og Mars. Christina har arbejdet med en tidligere astronaut om at udvikle et system til at gro alger i rummet. Algerne skulle producere ilt og føde til astronauter på langvarige rumrejser. Det er dog svært for planter at overleve i rummet. Derfor har Christina også forsket i genetisk manipulation af planter så de kan overleve kulde. I 2017-2018 arbejdede hun for den Europæiske Rumfartsorganisation ESA. Foredraget handler om hvordan “biologi i Rummet” skaber helt nye muligheder indenfor rumfart.

Efter foredraget uddeles H.C. Ørsted medaljen til en inspirerende grundskolelærer.

Infoboks:

Biologi i Rummet

Dato: 6. May 2019
Tidspunkt: 19.30

Foredragsholder: Cand. Scient Christina Toldbo
Institution: Københavns Universitet
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø.

Bemærkninger:
Bemærk at man ikke må parkere foran hovedindgangen til Universitetsparken 5. Man kan parkere mellem H.C. Ørsted Bygningen og August Krogh Bygningen, på den lidt interimistiske parkeringsplads lige ved siden af nybyggeriet, men det kræver en særlig P-tilladelse. P-tilladelse kan hentes hos SNUs repræsentant ved hovedindgangen til Universitetsparken 5 mellem kl. 18:45 - 19:15 og skal udfyldes med bilnummer og dato og placeres i forruden. Der kan parkeres med Easypark langs med Nørre Allé.
Der er god offentlig transport til Universitetsparken, busserne 184, 185 og 150S har alle stoppested ved Universitetsparken, og bus 6A har stoppested i nærheden.