FOREDRAG

Einsteins bidrag til kvantemekanikken   

Einsteins bidrag til kvantemekanikken  

I 2021 og 2022 fejrer vi Niels Bohr Institutets etablering of Niels Bohrs Nobelpris. Så derfor vil jeg tale om  – Einstein. Einstein fik Nobelprisen i 1921, året før Niels Bohr. Einstein er mest berømt for relativitetsteorien, men senere blev han også en meget indflydelsesrig kritiker af Bohr og kvantemekanikken. Hans kritik understregede, hvor besynderlig kvanteverdenen er. Noget som i disse år forsøges udnyttet teknologisk i fx kvantecomputere.

I dette foredrag vil jeg imidlertid fokusere på Einsteins tidlige, meget konstruktive, bidrag til kvantemekanikken. De stammer fra årene inden Niels Bohr startede i 1913. Nobelkomiteen fandt også at de var en pris værd. Einstein fokuserede på lys og fandt at selvom Maxwell og Hertz i slutningen af det 19. århundrede øjensynligt havde fundet teorien for lys, nemlig at lys er elektromagnetiske bølger, viste Einstein, at det langtfra er tilfældet. Der er fænomener i naturen, som fx den fotoelektriske effekt, hvor det er meget mere naturligt at opfatte lys som partikler.

Infoboks:

Einsteins bidrag til kvantemekanikken  

Dato: 21. Mar 2022
Tidspunkt: 19:30-21:00

Foredragsholder: Professor Per Hedegaard
Institution: Niels Bohr Institutet
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Bemærkninger:
Bemærk at man ikke må parkere foran hovedindgangen til Universitetsparken 5. Man kan parkere mellem H.C. Ørsted Bygningen og August Krogh Bygningen, på den lidt interimistiske parkeringsplads lige ved siden af nybyggeriet, men det kræver en særlig P-tilladelse. P-tilladelse kan hentes hos SNUs repræsentant ved hovedindgangen til Universitetsparken 5 mellem kl. 18:45 - 19:15 og skal udfyldes med bilnummer og dato og placeres i forruden. Der kan parkeres med Easypark langs med Nørre Allé. Der er god offentlig transport til Universitetsparken, busserne 184, 185 og 150S har alle stoppested ved Universitetsparken, og bus 6A har stoppested i nærheden.