FOREDRAG

Jupiter og dens måner. Hvad har Juno missionen lært os?

Jupiter og dens måner. Hvad har Juno missionen lært os?

I 2016 ankom NASAs sonde Juno til Jupiter, hvor den siden da har studeret solsystemets største planet fra en elliptisk polær bane. Målet med missionen er at få
bedre hold på solsystemets dannelse, forstå dannelsen af den eneste gasgigant som vi kan komme tæt på, for der er jo fundet virkeligt mange omkring andre sole. Vi ønsker også at forstå vands migration i solsystemet samt den indre struktur af Jupiters ismåner.

Banen er valgt for at give den bedst mulige dækning af planeten, og for at undvige Jupiters voldsomme ioniserende stråling, som naturligvis også er et studieobjekt. Vi giver en oversigt over Juno’s mission, dens målinger og resultater, og viser de nyeste data fra en verden meget anderledes end vor.

Efter foredraget uddeles H.C. Ørsted medaljen 2022 til en inspirerende gymnasielærer. Aftenen afsluttes med en reception.

Infoboks:

Jupiter og dens måner. Hvad har Juno missionen lært os?

Dato: 5. Dec 2022
Tidspunkt: 19:30-22:00

Foredragsholder: Professor John Leif Jørgensen
Institution: DTU Space
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Bemærkninger:
Bemærk at man ikke må parkere foran hovedindgangen til Universitetsparken 5. Man kan parkere mellem H.C. Ørsted Bygningen og August Krogh Bygningen, på den lidt interimistiske parkeringsplads lige ved siden af nybyggeriet, men det kræver en særlig P-tilladelse. P-tilladelse kan hentes hos SNUs repræsentant ved hovedindgangen til Universitetsparken 5 mellem kl. 18:45 - 19:15 og skal udfyldes med bilnummer og dato og placeres i forruden. Der kan parkeres med Easypark langs med Nørre Allé. Der er god offentlig transport til Universitetsparken, busserne 184, 185 og 150S har alle stoppested ved Universitetsparken, og bus 6A har stoppested i nærheden.