FOREDRAG

Kirstine Meyer Event

Kom med til en særlig aften, hvor vi uddeler Kirstine Meyers Mindelegat til to unge forskere: Sofie Marie Koksbang fra CP3 på Syddansk Universitet og Søren Strandskov Sørensen fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

Vi starter aftenen med et historisk foredrag af Professor Emeritus Helge Kragh fra Niels Bohr Arkivet om “Kirstine Meyer og hendes bidrag til dansk fysik og videnskabshistorie”. Herefter følger legatuddeling ved Danmarks nye Nobelpristager, professor Morten Meldal – som selv fik Kirstine Meyers Mindelegat i 1988 – og 2 korte foredrag fra legatmodtagerne om deres forskning. Sofie Koksbang vil fortælle om “Universet og dets mørke energi” og Søren Sørensen om “Orden i uorden”. Vi slutter aftenen af med en lille reception.

Kirstine Meyer og hendes bidrag til dansk fysik og videnskabshistorie

Kirstine Meyer (1861-1941) var ikke blot en pioner i dansk skolefysik, men også – som Mogens Pihl udtrykte det i 1983 – ”ubetinget den ledende forsker indenfor dansk fysikhistorie.” Hendes doktordisputats fra 1909 var en innovativ undersøgelse af temperaturbegrebets udvikling, og året efter udgav hun med Thyra Eibe Adversaria, et vigtigt håndskrift som Ole Rømer havde nedskrevet om sine eksperimenter og observationer. Et andet og meget betydeligt bidrag til videnskabshistorien fremkom i 1920 med udgivelsen af det monumentale værk i tre bind med H.C. Ørsteds naturvidenskabelige skrifter. Desuden skrev Meyer en række biografiske artikler og bøger om danske naturforskere, herunder Erasmus Bartholin og Ludvig Lorenz.

Universet og dets mørke energi

Kosmologi handler om at forstå universet som helhed, dvs. svare på spørgsmål som hvordan universet opstod, hvad det indeholder og hvordan det vil ende. Udgangspunktet for at opnå denne forståelse er Albert Einsteins generelle relativitetsteori fra 1915. Men den bedste model vi har kunnet udvikle for universet ud fra denne teori siger bl.a. at 70% af universets indhold består af “noget” som vi kalder mørk energi og som vi i virkeligheden slet ikke ved hvad er. I foredraget vil jeg forklare hvorfor vi med generel relativitetsteori ender med at introducere mørk energi i vores kosmologiske modeller og forklare hvordan min forskning kan gøre os klogere på om vi nu også har brug for denne mørke energi eller om det blot ser sådan ud, fordi vi bruger generel relativitetsteori forkert.

Orden i uorden

Glasmaterialers egenskaber er tæt forbundet med deres uordnede ikke-krystallinske struktur, men i modsætning til ordnede krystallinske materialer er det meget vanskeligt at bestemme den absolutte struktur af glas. Dette besværliggør forudsigelsen af en række fysiske og kemiske egenskaber i glasmaterialer. I løbet af mit ph.d.-studie har jeg arbejdet på at udvikle værktøjer og parametre til at karakterisere den ”hemmelige” strukturelle orden som findes i de ellers uordnede glas for herefter at koble denne forståelse til materialernes egenskaber. Dette har fundamental betydning for både forståelsen af strukturen og egenskaberne af glas, men kan ligeledes udnyttes til at designe nye glasmaterialer med forudbestemte egenskaber.

I kan læse mere om medaljemodtagerne her

Infoboks:

Kirstine Meyer Event

Dato: 24. Oct 2022
Tidspunkt: 19:30-22:00

Foredragsholder: Professor Helge Kragh, PostDoc Sofie Marie Koksbang og Ph.d.-studerende Søren Strandskov Sørensen
Institution: Niels Bohr Arkivet, CP3 på Syddansk Universitet og Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.
Mailadresse:

Foredraget afholdes: Auditorium 1, H.C. Ørsted Bygningen, Universitetsparken 5, 2100 København Ø

Bemærkninger:
Bemærk at man ikke må parkere foran hovedindgangen til Universitetsparken 5. Man kan parkere mellem H.C. Ørsted Bygningen og August Krogh Bygningen, på den lidt interimistiske parkeringsplads lige ved siden af nybyggeriet, men det kræver en særlig P-tilladelse. P-tilladelse kan hentes hos SNUs repræsentant ved hovedindgangen til Universitetsparken 5 mellem kl. 18:45 - 19:15 og skal udfyldes med bilnummer og dato og placeres i forruden. Der kan parkeres med Easypark langs med Nørre Allé. Der er god offentlig transport til Universitetsparken, busserne 184, 185 og 150S har alle stoppested ved Universitetsparken, og bus 6A har stoppested i nærheden.